Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους της λαβής σας είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι η λαβή είναι το σημείο της επαφής μεταξύ του χεριού σας και της ρακέτας. Παρόλο που ίσως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στην αρχή, η χρήση του λανθασμένου μεγέθους λαβής μπορεί να επηρεάσει πραγματικά ολόκληρο το παιχνίδι σας, συχνά με δυσμενείς συνέπειες. Η χρήση ενός λανθασμένου μεγέθους μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση, ερεθισμό, ακόμη και τραυματισμούς στο χέρι, στον καρπό ή στον αγκώνα.

Με μία μικρή λαβή θα πρέπει να ασκείτε περισσότερη δύναμη για να σφίξετε τη λαβή και να τη σταθεροποιήσετε, ιδιαίτερα στα εκτός sweetspot χτυπήματα. Αυτό οδηγεί τους μυς του βραχίονα (βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού) να παράγει συνεχώς έργο οδηγώντας σε συνεχή καταπόνηση του χεριου και τελικά σε προβλήματα στο καρπό, στον αγκώνα και tennis elbow.

Με μία μεγάλη λαβή δεν θα νιώθετε άνετη της λαβή σας, η ρακέτα θα γλιστράει από το χέρι σας και θα σας δυσκολεύει να άλλαξετε τη λαβή σας από forehand σε backhand. Επίσης, θα δυσκολέυεστε να σπάσετε το καρπό σας στα σερβις και σε overhead χτυπήματα. Θα νιώθετε η ρακέτα να ελέγχει εσας και όχι εσείς τη ρακέτα. Και φυσικά και πάλι θα πρέπει να σφίγγετε συνεχώς τη λαβή σας οδηγώντας σε τραυματισμούς.

Κανόνας του δακτύλου

Κρατώντας τη ρακέτα σας με Eastern  λαβή (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) θα πρέπει η απόσταση ανάμεσα στη παλάμη και στα δάκτυλα σας να αντιστοιχεί στο δείκτη του άλλου σας χεριού.

 

 

Κανόνας του χάρακα

Αν δεν έχετε μία ρακέτα μαζί σας και θέλετε να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος λαβής τότε μια εναλλακτική μέθοδος εξεύρεσης του μεγέθους είναι να μετρήσετε από την πάνω άκρη του παράμεσου ως τη βάση της πλευρικής πτυχής της παλάμης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το σωστό μέγεθος λαβής είναι το L4.

Αν αμφιβάλλετε για το σωστό μέγεθος grip και βρίσκεστε μεταξύ δύο μεγεθών, πηγαίνετε με το μικρότερο μέγεθος. Είναι ευκολότερο να μεγαλώσετε τη λαβή σας παρά να τη μικρινετε.

Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την επιλογή σας είναι το πάχος του overgrip που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Τα overgrip κυμαίνονται μεταξύ 0,4 mm – 0,75 mm και δεν είναι όλα ίδια όπως αρκετοί νομίζουν, επηρεάζοντας σημαντικά την αίσθηση και το πάχος της λαβής σας.

Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος της λαβής μίας ρακέτας εννοούμε τη περίμετρό της. Τη μετράμε σε ίντσες ή χιλιοστά και η μέτρηση αυτή στην συνέχεια αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος λαβής. Το μέγεθος αυτό αναγράφεται συνήθως στο καπάκι της ρακέτας (Butt Cap).

 

Η λανθασμένη τοποθέτηση του grip και overgrip είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Ένα λάθος τοποθετημένο overgrip μας δυσκολεύει να συγκρατήσουμε σωστά τη λαβή της ρακέτας μας, διότι το σχήμα και οι γωνίες (bevels) της λαβής παυουν να είναι έντονες και επίσης αυξάνει τις πιθανότητες της εμφάνισης φουσκαλών στη παλάμη και στα δάκτυλα. Τέλος, ένα σωστά τοποθετημένο grip ή overgrip κάνει τη ρακέτα μας πιο όμορφη αισθητικά.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δωθεί στους αριστερόχειρες παίκτες διότι η τοποθέτηση του grip/overgrip πρέπει να γίνεται αντίθετα από τους δεξιόχειρες και όχι το ίδιο.

Ο ανασχηματισμός της λαβής χρειάζεται όταν ένας παίκτης αλλάζει από τη μία εταιρία ρακέτας σε μία άλλη και θέλει να διατηρήσει το σχήμα του παλιού του grip και πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής ταινίας στις κατάλληλες πλευρές της λαβής ώστε να τετραγωνίσουμε μία ορθογώνια λαβή ή να διευρύνουμε μία τετράγωνη λαβή σε ένα πιο ορθογώνιο σχήμα.

Για τους παίκτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γλιστρήματος της ρακέτας τους (σε χτυπήματα σερβίς ή overhead) η προσθήκη όγκου στο κάτω μέρος της λαβής (καπάκι) μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η λαβή του Richard Rasquet.