Η ρακέτα του τένις είναι χωρίς καμία αμφιβολία  το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού και έχει προσελκύσει παραδοσιακά την μεγαλύτερη προσοχή από την άποψη της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η κατάλληλη επιλογή ρακέτας επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη βελτίωση του παιχνιδιού μας αλλά και για την αποφυγή τραυματισμών.

Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι αν ένα συγκεκριμένο μοντέλο είναι καλό η όχι. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καλή και κακή ρακέτα, υπάρχει η ρακέτα που είναι κατάλληλη για εσάς, με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες, το προσωπικό σας στυλ παιχνιδιού, το προσωπικό σας επίπεδο και τις δικές σας ιδιαίτερες προτιμήσεις. Γι’αυτό στο Tennis Shot σας βοηθάμε μέσα από την πλήρη γκάμα εταιριών και μοντέλων που διαθέτουμε να επιλέξετε τις ρακέτες που ταιριάζουν αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες και στη συνέχεια σας δίνουμε τις ρακέτες αυτές Demo για να διαπιστώσετε και εσείς προσωπικά ότι ταιριάζουν στις δικές σας απαιτήσεις.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή μοντέλου:

Στατικό βάρος

Το στατικό βάρος της ρακέτας ή απλά βάρος αντιστοιχεί στη μάζα της ρακέτας και μετριέται είτε σε γραμμάρια (gr) είτε σε ουγγιές (oz). Με απλά λόγια είναι το βάρος της ρακέτας όπως το αντιλαμβανόμαστε όταν σηκώνουμε τη ρακέτα από τη λαβή της. Το βάρος της ρακέτας που αναγράφεται από έναν κατασκευαστή αντιστοιχεί είτε σε πλεγμένη είτε σε άπλεκτη ρακέτα. Στην δεύτερη περίπτωση δίπλα στο βάρος αναγράφεται ο όρος “unstrung”.

[row_inner_3] [col_inner_3 span=”6″ span__sm=”12″]

Οι ρακέτες ανάλογα με το βάρος χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

– Ελαφριές ρακέτες (220 – 279 gr)

Οι ρακέτες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως από αρχάριους ενήλικες, γυναίκες και παιδιά.

– Ρακέτες κανονικού βάρους (280-300 γρ)

Είναι η πιο εμπορική κατηγορία ρακετών. Χρησιμοποιούνται από ενήλικες, προχωρημένους έφηβους και χομπίστες. Οι ρακέτες της κατηγορίας αυτής είναι κυρίως εμππροσθόβαρες με μεγάλο σχετικά stiffness ώστε να είναι πιο δυνατές.

– Βαριές ρακέτες (301-325 γρ)

Οι ρακέτες αυτές χρησιμοποιούνται από μέσο έως και προχωρημένο επίπεδο. Είναι σχετικά αδύναμες ρακέτες αλλά προσφέρουν περισσότερο έλεγχο (control). Μην ξεχνάτε ότι η δύναμη στη περίπτωση αυτή “έρχεται” από τον ίδιο τον παίχτη.

[/col_inner_3] [col_inner_3 span=”6″ span__sm=”12″]
[/col_inner_3] [/row_inner_3]

Ισορροπία – Balance

[row_inner_3 style=”collapse”] [col_inner_3 span__sm=”12″]

Το σημείο ισορροπίας μία ρακέτας είναι η απόσταση του σημείου από το οποίο διέρχεται το κέντρο βάρους της από το κατώτατο άκρο της λαβής της. Η ισορροπία μετριέται σε:

– Εκατοστά / cm

– Ίντσες / in

– Πόντους / points όπου κάθε πόντος αντιστοιχεί στο 1/8 της ίντσας. 1 ίντσα είναι ίση με 2,54 εκ, επομένως ένας πόντος αντιστοιχεί σε 2,54 / 8 = 0,3175 εκ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την νέα Babolat Pure Aero, η οποία έχει balance 33,02 εκ. και μήκος 27 inch (68,60 εκ.) Αν η ρακέτα ήταν ισορροπημένη – balanced το κέντρο βάρους έπρεπε να είναι στα 68,60 / 2 = 34,3 εκ. Αφού το σημείο ισορροπίας της είναι 33,02 εκ αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται 1,3 εκ προς τη λαβή της ρακέτας, δηλ είναι οπισθόβαρη-head light κατά 1,3/0,3175 = 4 HL ( 4 points Head Light).

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ρακετών έχουν μήκος 27in / 68,6 εκ, τότε μία ρακέτα με σημείο ισορροπίας 33 εκ είναι μία ρακέτα σε ισορροπία ή όπως λέμε ζυγισμένη.

Μία ρακέτα με σημείο ισορροπίας < 33cm, δηλαδή πιο κοντά στη λαβή, πρόκειται για ρακέτα «με το βάρος στη λαβή» ή αλλίως Head Light.

Μια ρακέτα με σημείο ισορροπίας > 34 cm, δηλαδή πιο μακριά από τη λαβή πρόκειται για ρακέτα «με το βάρος στο κεφάλι» ή αλλίως Head Heavy.

Κατά κανόνα, οι βαριές ρακέτες είναι σχεδόν πάντα οπισθόβαρες (Head Light) για να επιτρέπουν στον παίκτη εύκολες και γρήγορες αιωρήσεις, ενώ οι πιο ελαφριές είναι ζυγισμένες στη μέση (even) ή εμπροσθόβαρες (Head Heavy), για να έχουν αρκετή μάζα (άρα και δύναμη) στο κεφάλι, εκεί που γίνεται η κρούση με την μπάλα.

Ας δούμε όμως τώρα πως επηρεάζει η ισορροπία την επιλογή μιας ρακέτας:

Οι παίχτες που παίζουν κυρίως από τη βασική γραμμή του γηπέδου (baseliners) καθώς και εκείνοι που παίζουν με πολύ spin κτυπούν κατά κανόνα τη μπάλα στο πάνω μέρος του stringbed και επόμενως ευνοούνται από τις εμπροσθόβαρες ρακέτες διότι το sweetspot  σε αυτές βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο σε σχέση με τις οπισθόβαρες. Αντίθετα, παίχτες που αρέσκονται στα volley και σε flat χτυπήματα πρέπει να προτιμήσουν ρακέτες περισσότερο οπισθόβαρες στις οποίες το sweetspot βρίσκεται πιο χαμηλά.

[/col_inner_3] [/row_inner_3]

Βάρος αιώρησης (swingweight)

Το βάρος αιώρησης (swingweight) είναι σαφώς η σημαντικότερη παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε πριν την επιλογή μίας ρακέτας. Είναι ένας ένας δείκτης που δείχνει  πόσο βαριά αισθανόμαστε μια ρακέτα κατά την αιώρησή της, κρατώντας την από τη λαβή και μετακινώντας την σε κυκλική τροχιά και είναι άμεση συνάρτηση του το βάρους, της κατανομής του βάρους και της ροπής που απαιτείται για την επιτάχυνση μιας ρακέτας δεδομένης κατανομής βάρους.

Εάν είστε baseliner και μπορείτε να αιωρήσετε άνετα τη ρακέτα σας  σε οποιοδήποτε SW τότε ένα υψηλότερο swingweight είναι το καλύτερο για εσάς..Αν όμως στηρίζεστε στο σερβίς και τα volley, ίσως θελήσετε μια ρακέτα με χαμηλότερο ρακέτα SW ώστε να μπορείτε να παράγεται μεγαλύτερη επιτάχυνση στο κεφάλι της ρακέτας για το σερβίς και μεγαλύτερη ευελιξία για τα volley σας πάνω στο φιλε.

Λόγω ακριβώς της τεράστιας σημασίας του βάρους αιώρησης γίνεται αναλυτική περιγραφή εδώ.

 

Μέγεθος λαβής

Η επιλογή του σωστού μεγέθους λαβής είναι πάρα πολύ σημαντική και συχνά δεν δίδεται η απαιτούμενη προσοχή σε αυτό. Η σωστή λαβή όχι μόνο θα μας βοηθήσει να πιάσουμε καλύτερα τη ρακέτα μας και επομένως να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας αλλά θα μας βοηθήσει και να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς (tennis elbow).

Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος της λαβής μίας ρακέτας εννοούμε τη περίμετρό της. Τη μετράμε σε ίντσες  ή χιλιοστά  και η μέτρηση αυτή στην συνέχεια αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος λαβής.

Πως μετράμε όμως πιο είναι το κατάλληλο μέγεθος της λαβής?

Υπάρχουν οι παρακάτω δύο κανόνες για τον υπολογισμό του σωστού μεγέθους:

  1. Κανόνας του δακτύλου

Κρατείστε τo grip με universal λαβή και το σωστό μέγεθος είναι αυτό στο οποίο ο δείκτης του χεριού σας χωράει εφαρμοστά ανάμεσα στη παλάμη σας και στα δάκτυλα του χεριού σας.

Αν τα δάκτυλα ακουμπάνε τη παλάμη σας ή αν ο δείκτης δεν χωράει ανάμεσα τότε το grip είναι μικρό  ενώ αν το κενό ανάμεσα στη παλάμη και στα δάκτυλα είναι μεγαλύτερο από ένα δείκτη το grip είναι μεγάλο.

      2. Μέθοδος μέτρησης με χάρακα

Μια εναλλακτική μέθοδος μέτρησης του σωστού μεγέθους του grip είναι μετρώντας με ένα χάρακα την απόσταση ανάμεσα στη πάνω άκρη του παράμεσου και τη βάση της πλευρικής πτυχής της παλάμης.

 

Προσοχή θέλουν 3 ακόμα πράγματα:

1. Αν δοκιμάζεται το grip σε μία ρακέτα που έχει τοποθετηθεί κάποιο overgrip πρέπει το λάβετε υπόψη διότι επηρεάζει το μέγεθος της λαβής

β. Το μέγεθος της λαβής ενώ θεωρητικά είναι universal συχνά παρατηρούνται μικρές αποκλίσεις ανάμεσα στους κατασκευαστές.

γ. Αν είστε ανάμεσα σε δύο μεγέθη τότε προτιμήστε να αγοράσετε το μικρότερο διότι είναι σαφώς ευκολότερο να προσθέσετε παρά να αφερέσετε από τη λαβή.

 

 

Σκληρότητα σκελετού – Stiffness

Το stiffness είναι ένας δείκτης που μας δείχνει τόσο εύκαμτος ή άκαμτος είναι ένας σκελετός. Όσο μικρότερο τόσο πιο ελαστικό είναι το frame και όσο μεγαλύτερο τόσο πιο άκαμτο. Ο υπολογισμός γίνεται με τη βοήθεια μίας συσκευής που ονομάζεται  Racquet Diagnostic Center και η μονάδα μέτρησης είναι το RA.

Το stiffness έχει άμεση σχέση με τη δύναμη της ρακέτας. Όσο πιο άκαμπτο είναι το frame τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυναμή του γιαυτό και ρακέτες με χαμηλό στατικό βάρος έχουν μεγαλύτερο stiffness ώστε να είναι πιο δυνατές. Από την άλλη,  όσο μειώνεται το stiffness μειώνεται και η δύναμη της μπάλας μετά την επαφή με τη ρακέτα. Όμως ρακέτες με RA  μεγαλύτερο του 67  μεταφέρουν πολύ περισσότερες δονήσεις στο χέρι του παίκτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμών. Γι’ αυτό και παίχτες με προβλήματα πχ tennis elbow, golf elbow ή προβλήματα στον ώμο και στο καρπό πρέπει να επιλέγουν ρακέτες με stiffness μεταξύ 61- 67 RA διότι στο εύρος αυτό συνδυάζουν τόσο τη δύναμη όσο και τη φιλική αίσθηση του πλαισίου. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ευκαμψία μίας ρακέτας επηρεάζεται και από το stiffness του πλέγματος αλλά και την τάση αυτού όμως η μέτρηση σε RA γίνεται σε άπλεκτες ρακέτες επομένως το πλέγμα στη περίπτωση αυτή πρέπει να μας απασχολήσει μετά την επιλογή της ρακέτας εκτός αν κάποιον παίχτης έχει συμβόλαιο με μία συγκεκριμένη εταιρία και πλεγμα οπότε πρέπει να τον απασχολήσει πριν την επιλογή.  

Μέγεθος κεφαλής

Ως μέγεθος κεφαλής ορίζεται το εμβαδό της επιφάνεις της ρακέτας που δημιουργούν οι χορδές και μονάδα μέτρησης είναι τα . Η δύναμη της ρακέτας σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του κεφαλιού. Μία ρακέτα με μεγαλύτερο κεφάλι θα προσφέρει περισσότερη δύναμη από μία ρακέτα με μικρότερο κεφάλι όταν όλες οι άλλες παράμετροι παραμένουν ίδιες. Επίσης, προσφέρει μεγαλύτερο sweetspot και “συγχωρεί” σε off-center χτυπήματα.

Οι σημερινές ρακέτες προσφέρονται σε μεγέθη κεφαλιού που κυμαίνονται από 93 έως 135 τετραγωνικά ίντσες, με το πιο συνηθισμένο να είναι το 97-100. Σε γενικές γραμμές, ένα μικρότερο κεφάλι racquet απευθύνεται σε πιο επιτυχημένους παίκτες που αναζητούν μεγαλύτερο έλεγχο, ενώ οι μεγαλύτερες ρακέτες απευθύνονται στους αρχάριους και ενδιάμεσου επιπέδοτ  παίκτες που αναζητούν περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο sweetspot.


String Pattern

Το String pattern μιας ρακέτας αναφέρεται στον αριθμό των κάθετων (mains) και οριζόντιων (crosses) χορδών. Έτσι. μία ρακέτα με pattern 16×19 σημαίνει ότι έχει 16 mains και 19 crosses. Το string pattern αναφέρεται ως open pattern και dense pattern. Σε μία ρακέτα με dense pattern (18×20) η απόσταση μεταξύ των χορδών είναι μικρή ενώ σε μία ρακέτα με open pattern μεγαλύτερη.

Όσο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των χορδών τόσο μεγαλύτερη η μετακίνησή τους με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη δύναμη και περισσότερο topspin, διότι η αυξημένη κάμψη της επιφάνειας των χορδών κατά την επαφή με τη μπάλα  επιτρέπει ένα μεγάλο ποσόστό της ενέργειας που αποθηκεύεται στις χορδές να επιστρέφει στη μπάλα και έτσι μικρότερη ποσότητα ενέργειας απορροφάται από το σκελετό και το χέρι. Γι’αυτό το λόγο η Wilson χρησιμοποιεί σε κάποια μοντέλα της σειράς S Spin Effect το pattern 18×16 ώστε να μεγιστοποιήσει τη δύναμη και το spin των μοντέλων αυτών.