[vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Τι συμβαίνει στα πλέγματα με την πάροδο του χρόνου και με τη χρήση?”]Τα πλέγματα καθώς περνάει ο χρόνος και με τη χρήση χάνουν σταδιακά τη τάση τους και την ελαστικότητα τους, την ικανότητά τους δηλαδή να επανέλθουν σταδιακά στην αρχική τους κατάσταση και σχήμα μετά την επαφή με τη μπάλα, βαθμιαία μεταδίδοντας μία διαφορετική αίσθηση στη ρακέτα. Αλλά οι παίκτες αισθάνονται αυτή τη διαφορετική αίσθηση με διαφορετικούς και μερικές φορές αντικρουόμενους τρόπους. Κάποιοι νιώθουν τις μπάλες τους να φεύγουν μακριά από τη ρακέτα χωρίς κανένα έλεγχο (control) ενώ κάποιοι νιώθουν ένα πολύ μαλακό πλέγμα, με νεκρή αίσθηση που στερείται δύναμης. [/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Τι είναι όμως τελικά αυτό που συμβαίνει στο πλέγμα όπου κάθε παίκτης το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο?”]Πρώτον οι χορδές χαλαρώνουν σε μοριακό επίπεδο και χάνουν την τάση τους με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο άκαμπτες. Έτσι, η μπάλα βυθίζεται βαθύτερα μέσα στην επιφάνεια των χορδών και παραμένει εκεί περισσότερο ,για κλάσματα του δευτερολέπτου, πρωτού αποβληθεί σε υψηλότερη τροχιά από το συνηθισμένο. Το αντίκτυπο είναι αφενός ο παίκτης να αισθάνεται τη μπάλα να φεύγει με μεγαλύτερη δύναμη αλλά με λιγότερο έλεγχο και αφετέρου να είναι πιο δύσκολο για τον παίκτη να “παράγει” spin.

Κατά δεύτερον, όσο οι χορδές φθείρονται δεν ολισθαίνουν μεταξύ τους τόσο εύκολα. Στο φυσικό έντερο και τα πολυνηματικά (mutifilament) πλέγματα οι φθορές στην επικάλυψη των πλεγμάτων αυτών δυσκολεύει την ολίσθηση των χορδών ενώ στη πολυεστερικά πλέγματα και στα συνθετικά πλέγματα με μονή επικάλυψη η φθορά δεν επιτρέπει στις χορδές να μετακινηθούν σχεδόν καθόλου.
Σε ένα καινούργιο πλέγμα όταν μετακινήσουμε μία κάθετη χορδή με το δάκτυλο μας θα επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση αμέσως. Όσο όμως περνάει ο καιρός και με τη χρήση οι χορδές παραμένουν στην θέση που θα μετακινηθούν και δεν θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση επηρεάζοντας έτσι σε πολύ σημαντικό βαθμό την απόδοση του πλέγματος.

Και οι δύο αυτές αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα πλέγματα ανεξάρτητα από την κατασκευή και τη τάση στην οποία έχουν πλεχτεί. Κάθε όμως περίπτωση είναι διαφορετική και η αλλαγή σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Άλλα πλέγματα χάνουν την τάση τους χωρίς να χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα ο παίκτης να αισθάνεται περισσότερο δύναμη και λιγότερο έλεγχο κατά την επαφή με τη μπάλα ενώ άλλα πλέγματα δεν χάνουν τόσο την τάση τους αλλά κυρίως την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα ο παίκτης να αισθάνεται το πλέγμα νεκρό (“dead”). Παράγοντες όπως η κατασκευή, η σκληρότητα, η διάμετρος (πάχος), η επικάλυψη και η ικανότητα ενός πλέγματος να διατηρεί τη τάση του (% tension loss) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος που απαιτείται πριν αλλάξουμε το πλέγμα μας.

Τελικά όλα είναι θέμα το πόσο εύκολα η δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο παίκτης τις αλλαγές στη συμπεριφορά του πλέγματος. Οι επαγγελματίες παίκτες μπορούν να αντιληφθούν ακόμα και τη παραμικρή διαφορά με αποτέλεσμα να αλλάζουν ρακέτα κάθε φορά που αλλάζουν οι μπάλες σε ένα παιχνίδι (κάθε 9 games) ενώ άλλοι μπορεί να βγάλουν ολόκληρο παιχνίδι με μία ρακέτα.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Και κάθε πότε πρέπει να πλέκουμε τη ρακέτα μας?”]Υπάρχουν έξι διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να ξαναπλέξετε τη ρακέτα σας:

1. Πόσες φορές την εβδομάδα παίζετε. Ένας γενικός αλλά απλοϊκός κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι ότι πρέπει να πλέξετε τόσες φορές το χρόνο όσες φορές παίζετε την εβδομάδα, Δηλαδή ένας αθλητής που παίζει τέσσερις φορές την εβδομάδα πρέπει να πλέξει 4 φορές το χρόνο τη ρακέτα του δηλαδή κάθε 3 μήνες.

2. Πόσες ώρες παίζει κάθε φορά: Ένας αθλητής που παίζει 2 ή και περισσότερες ώρες κάθε φορά θα πρέπει να πλέκει τη ρακέτα του πιο συχνά σε σχέση με κάποιον που παίζει μία ώρα.

3. Ο τύπος και το επίπεδο του παιχνιδιού: Ένας αθλητής που παίζει με πάρα πολύ spin θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα πρέπει να πλέκει τη ρακέτα του πιο συχνά όπως επίσης ένας αθλητής αγωνιστικού επιπέδου που προπονείται καθημερινά με πολύ υψηλή ένταση χτυπημάτων και μεγάλο αριθμό χτυπημάτων ανά πόντο (rally).

4. Στις ρακέτες με ανοιχτό πλαίσιο χορδών (πχ 16x16) η μετακίνηση μεταξύ των χορδών είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τριβή μεταξύ των χορδών και να επιταχύνεται η φθορά τους, ενώ στις ρακέτες με κλειστό πλαίσιο χορδών (πχ 18x20) η μετακίνηση είναι σαφώς μικρότερη.

5. Τα πολυεστερικά πλέγματα είναι σαφώς πιο ανθεκτικά σε σχέση με το φυσικό έντερο και τα πολυκλωνικά πλέγματα αλλά σημαντικός παράγοντας είναι και η ικανότητα ενός πλέγματος να διατηρεί τη τάση του (% tension loss). Έτσι, ένα πλέγμα με μεγάλο ποσοστό απώλειας τάσης(% tension loss) αναμένετε να χάσει τη τάση του πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με ένα πλέγμα με χαμηλό ποσοστό.

6. Τέλος, οι συνθήκες φύλαξης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από πολλούς. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές οι ρακέτες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από τον ήλιο και οπωσδήποτε να αποφεύγεται η φύλαξή τους στο αυτοκίνητο. Για το λόγο αυτό οι σύγχρονες τσάντες έχουν ειδικές ισοθερμικές θήκες (με την ένδειξη isothermal) για τη προστασία της απώλειας τάσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τέλος, στη περίπτωση του φυσικού εντέρου δεν πρέπει να φυλάμε τη ρακέτα μέσα στη τσάντα μαζί με ιδρωμένα ρούχα διότι το φυσικό έντερο έχει τη τάση να απορροφά την υγρασία με αποτέλεσμα την γρηγορότερη απώλεια της τάσης του.

Αυτό το οποίο συστήνω είναι ο παίκτης να μετράει την τάση της ρακέτας του μετά από 20 με 30 ώρες παιχνιδιού στη περίπτωση των πολυεστερικών πλεγμάτων και κάθε 40 ώρες στη περίπτωση των χορδών από nylon. Έτσι, έχοντας μετρήσει τη δυναμική τάση ακριβώς τη στιγμή που αλλάξαμε το πλέγμα και μετρώντας τη δυναμική τάση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια την απώλεια της τάσης και να προσδιορίσουμε αν το πλέγμα μας χρειάζεται αλλαγή ή όχι.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Πως γίνεται η μέτρηση της τάσης των χορδών?”]Η μέτρηση γίνεται με τη χρήση του ERT 300 tennis computer που είναι το πιο αξιόπιστο μηχάνημα μέτρησης της δυναμικής τάσης των χορδών. Δυναμική τάση είναι η δύναμη (μετρημένη σε kilopond Kp) που απαιτείται για να εκτρέψει την επιφάνεια των χορδών στο sweetspot (ευχάριστό σημείο) κατά ένα εκατοστό (cm).

Έτσι, έχοντας μετρήσει τη δυναμική τάση ακριβώς τη στιγμή που αλλάξαμε το πλέγμα και μετρώντας τη δυναμική τάση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια την απώλεια της τάσης και να προσδιορίσουμε αν το πλέγμα μας χρειάζεται αλλαγή ή όχι.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Πως γίνεται η επιλογή του κατάλληλου πλέγματος?”]Η επιλογή του κατάλληλου πλέγματος μπορεί να αποδειχθεί μία αρκετά περίπλοκη διαδικάσία. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων χορδών, πολλαπλές μάρκες για να διαλέξετε και ακόμα όταν βρείτε ένα πλέγμα που σας ταιριάζει υπάρχουν διαφορετικά πάχη (διάμετρος-gauge) του ίδιου πλέγματος και διαφορετικές τάσεις που μπορείτε να πλέξετε τη ρακέτα σας. Τα καλά νέα είναι ότι με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού ρακετών η επιλογή των χορδών τένις δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολη ή συγκεχυμένη.
Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του τύπου πλέγματος.

Με βάση το υλικό κατασκευής τα πλέγματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

– Φυσικό έντερο
– Συνθετικά πλέγματα
– Υβριδικά πλέγματα[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”Ποιες είναι οι κατηγορίες πλεγμάτων με βάση το υλικό κατασκευής?”]Με βάση το υλικό κατασκευής τα πλέγματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

– Φυσικό έντερο
– Συνθετικά πλέγματα
– Υβριδικά πλέγματα

Α. Φυσικό έντερο

Το φυσικό έντερο παράγεται με ξήρανση ινών που εξάγονται από ένα τμήμα του εντέρου αγελάδας που ονομάζεται serosa, το οποίο περιέχει κολλαγόνο σχεδιασμένο για να αντέχει στο τέντωμα και τη συστολή του εντέρου. Αυτή η ελαστικότητα προσδίσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο φυσκό έντερο. Η πρώτη φυσική χορδή τένις φτιάχτηκε το 1875 από τον Pierre Babolat, ο οποίος θα ξεκινήσει την μάρκα VS του εντέρου πενήντα χρόνια αργότερα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού εντέρου είναι:

1. Ιδανική αίσθηση και ελαστικότητα.
2. Παράγει μεγάλη δύναμη
3. Πολύ καλές ιδιότητες διατήρησης της τάσης του
4. Παραμένει μαλακό και ελαστικό ακόμα και όταν πλέκεται σε υψηλότερες τάσεις όπου τα υπόλοιπα πλέγματα γίνονται πολύ σκληρά, επιτρέποντας έτσι στους παίχτες να αυξήσουν την τάση των χορδών ώστε να βελτιώσουν τον έλεγχο χωρίς να θυσιάσουν τη δύναμη αλλά και χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών.
5. Είναι η καλύτερη επιλογή για παίκτες με προβλήματα τραυματισμών στο χέρι (tennis elbow, golf eldow, προβλήματα στον ώμο).

Ωστόσο, στα μειονεκτήματα του συγκαταλέγεται η μέτρια αντοχή του σε σχέση με τις συνθετικές χορδές, κυρίως σε off center χτυπήματα και το πολύ υψηλό του κόστος. Επίσης, απαιτούν πιο συχνή αλλαγή, αλλά και αυστηρές συνθήκες φύλαξης της ρακέτας, καθώς είναι ευαίσθητα στην υγρασία, τη ζέστη και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι ρακέτες πρέπει να φυλάσσονται μέσα σε τσάντες με ισοθερμικές θήκες, μακριά από βρεγμένες ή ιδρωμένες πετσέτες και οπωσδήποτε όχι μέσα στο πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου σας.

Β. Συνθετικές χορδές

Σήμερα ο όρος synthetic gut δεν σημαίνει ότι μία χορδή έχει συγκεκριμένη μέθοδο κατασκευής ή παικτικά χαρακτηριστικά. Σημαίνει απλά ότι μία χορδή έχει κατασκευαστεί από συνθετικές ίνες και κυρίως από νάυλον , με διαφορετικούς τρόπους ώστε να μεταβάλλεται η αντοχή και τα παικτικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε χορδής.
Οι συνθετικές χορδές ανάλογα με το τρόπο κατασκευής τους χωρίζονται στις κάτωθι κατηγορίες:

1. Συμπαγής κεντρικός πυρήνας / Μονό περικάλυμμα

Η πιο δημοφιλής κατηγορία συνθετικής χορδής. Τα πλέγματα αυτά αντλούν αντοχή και ιδιότητες διατήρησης της τάσης τους από ένα κεντρικό συμπαγή πυρήνα. Η ποιότητα του πυρήνα καθώς και η σύνθεση και ο προσανατολισμός του εξωτερικού περιβλήματος καθορίζουν το feel και το comfort των χορδών.

2. Συμπαγής πυρήνας / Πολλαπλή επικάλυψη

Οι συνθετικές χορδές με πολλαπλή επικάλυψη παρέχουν επιπλέον αίσθηση, άνεση και απορρόφηση των κραδασμών.

3. Πολλαπλών πυρήνων / Μονής επικάλυψης

Στις χορδές αυτές ο πολύκλωνος πυρήνας προσφέρει πιο μαλακό παίξιμο και άνεση ενώ η εξωτερική μονή επικάλυψη τείνει να μειώνει το τέντωμα των χορδών.

4. Πολλαπλών πυρήνων / Πολλαπλής επικάλυψης

Η πολλαπλή επικάλυψη ενισχύει την αντοχή.

5. Ανάγλυφες / Textured

Είναι οι χορδές που διαθέτουν τραχιά υφή επιφανείας, η οποία έχει προστεθεί είτε από μία επιπλέον εξωτερική επικάλυψη είτε μεταβάλλοντας τη διάμετρο μεμονωμένων ινών.

6. Γεωμετρικές / Geometrics

Πρόκειται για χορδές με διάφορα σχήματα όπως ελλειπτικό, σχήμα γραναζιού, επίπεδο, τετράγωνο οι οποίες παρέχουν επιπλέον spin.

7. Υβριδικές με ίνες αραμιδίου

Πρόκειται για υβριδικό πλέξιμο στο οποίο χρησιμοποιούνται χορδές από ίνες αραμιδίου (πχ Kevlar) στις κάθετες χορδές για αντοχή και ίνες από νάυλον ή φυσικό έντερο στις οριζόντιες για απαλότητα, άνεση και δύναμη.

8. Πολυϊνικές / Multifilament

Οι πολυϊνικές χορδές δεν διαθέτουν κεντρικό συμπαγή πυρήνα αλλά αποτελούνται από συνθετικές ίνες οι οποίες “στρίβουν” με παρόμοιο τρόπο όπως αυτό του φυσικού εντέρου. Οι ίνες ποικίλουν σε πάχος και πλήθος, από μόλις λίγες έως μερικές χιλιάδες. Για πολλούς τα multifilament πλέγματα είναι η καλύτερη επιλογή μετά το φυσικό έντερο.Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου χορδών είναι: υψηλή ελαστικότητα, μέγιστη επιτάχυνση, αυξημένη αίσθηση καθώς και μεγάλη άνεση.
Μειονεκτήματα: Η μικρή διάρκεια ζωής καθώς και το ότι τείνουν να τεντώνονται και να χάνουν τάση πιο γρήγορα σε σχέση με τις χορδές με κεντρικό πυρήνα. Τέλος, μόλις η προστατευτική επίστρωση καταστραφεί, οι ίνες του εσωτερικού θα αρχίσουν να φθείρονται μέχρι η χορδή να σπάσει.
9. Μονοϊνικές / Monofilament

Πρόκειται ουσιαστικά για τα πολυεστερικά (polyester & co-polyester) πλέγματα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους είναι η εξαιρετική διάρκεια ζωής τους. Αντίστοιχα, τα μειονεκτήματα τους είναι ότι δεν σας δίνουν τόση δύναμη και αίσθηση όσο οι χορδές από νάιλον και φυσικό έντερο ενώ χάνουν την ευελιξία τους γρηγορότερα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται από παίκτες με προβλήματα τραυματισμού στο χέρι.
Με αυτό τον τύπο χορδής, ο παίκτης μπορεί να χτυπάει δυνατότερα και παρ’ όλα αυτά να διατηρεί τη μπάλα μέσα στο γήπεδο και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παίκτες που σπάνε τις χορδές τους εύκολα. Γι’ αυτό και πλέον οι πολυεστερικές χορδές επιλέγονται από την πλειοψηφία των επαγγελματιών στα τουρνουά.
Τα τελευταία χρόνια στην αγορά έχουν αυξηθεί και οι co-poyester χορδές που είναι μίξη πολυεστέρα με ίνες kevlar. Αυτές οι χορδές είναι ακόμα πιο ανθεκτικές και διατηρούν πολύ καλά τη τάση του. Τις προτιμούν παίκτες που χτυπούν πολύ δυνατά, με πολύ spin και σπάνε συχνά το πλέγμα τους αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται από παίκτες με προβλήματα τραυματισμού στο χέρι.

Γ. Υβριδικές χορδές

Οι υβριδικές χορδές αποτελούνται από δύο διαφορετικού τύπου χορδές (ή διαφορετική διάμετρο χορδών) στις κάθετες και τις οριζόντιες χορδές της ρακέτας. Οι υβριδικές χορδές συνδυάζουν τα οφέλη από δύο διαφορετικούς τύπους χορδών. Στα υβριδικά πλέγματα οι κάθετες χορδές κυριαρχούν στη γενική αίσθηση και παικτικότητα σε σχέση με τις οριζόντιες. Έτσι, όταν ο παίκτης αναζητά αντοχή τότε η χορδή με το μεγαλύτερο durability πρέπει να τοποθετηθεί στις κάθετες, ενώ αν αναζητά spin η χορδή με το μεγαλύερο spin potencial (πχ γεωμετρική) πρέπει επίσης να τοποθετηθεί ως main string. Συνήθως χρησιμοποιούνται ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές χορδές ως κάθετες πχ πολυεστερικές και πιο μαλακές και άνετες χορδές ως οριζόντιες. [/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]